Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Συμπαράσταση της βιβλιοθηκονομικής και αρχειονομικής κοινότητας της Κύπρου για τις αποφάσεις καρατόμησης των Ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών

Λευκωσία, Κύπρος, 27 Σεπτεμβρίου 2013
Με μεγάλη απογοήτευση έχουμε πληροφορηθεί τις τελευταίες δυσάρεστες αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία με πρόσχημα την εξοικονόμηση χρημάτων πλήττει,  για ακόμα μια φορά, τη βιβλιοθηκονομική κοινότητα και υποβαθμίζει την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.
Η Βιβλιοθηκονομική και Αρχειονομική κοινότητα της Κύπρου, μέσω του επίσημου σώματος που την αντιπροσωπεύει, δηλαδή την Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων - Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ), επιθυμεί να εκφράσει την δυσαρέσκεια και παράλληλα τον έντονο προβληματισμό της  για την απόφαση αυτή.
Διερωτόμαστε, πως με τέτοιες αποφάσεις αναμένουν κάποιοι να δημιουργηθούν υποδομές για την ανάπτυξη καινοτομιών και κατ’ επέκταση νέων θέσεων εργασίας, όταν όχι μόνο δεν υπάρχει επένδυση στην έρευνα, αλλά καρατομείται η βασική πηγή της γνώσης. Τι είδους πανεπιστήμια θα υπάρχουν όταν οι βιβλιοθήκες τους θα υπολειτουργούν  με καθόλου ή μη εξειδικευμένο προσωπικό;
Είναι γνωστό ότι σημαντικό ρόλο για την παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων έχουν οι βιβλιοθήκες των ιδρυμάτων. Η ίδια η πολιτεία με αυτού του είδους τις ενέργειες καταστρέφει την εικόνα της αξιοπιστίας που με τόσο κόπο κτίζουν, τόσο τα ακαδημαϊκά της ιδρύματα όσο και οι βιβλιοθήκες τους. Σε ποια ποιότητα θα αναφέρονται και πώς θα έχουν λόγο για να διεκδικήσουν Ευρωπαϊκές/εξωτερικές χρηματοδοτήσεις για έρευνα, όταν εσωτερικά η εκτίμηση για την πηγή της γνώσης / τα κέντρα πληροφόρησης όπως οι βιβλιοθήκες καθηλώνονται στο ναδίρ από την ίδια την πολιτεία.  
Εν κατακλείδι, θέλουμε να ενώσουμε την φωνή μας μαζί με όλους τους διαμαρτυρόμενους στον χώρο των βιβλιοθηκών που πλήττονται με κάθε ευκαιρία από άστοχες πολιτικές αποφάσεις. 
Θέλουμε επίσης να προειδοποιήσουμε τους εμπνευστές των συγκεκριμένων αποφάσεων, ότι το μόνο που επιτυγχάνουν με την αποδυνάμωση των βιβλιοθηκών είναι η υποβάθμιση  της έρευνας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού τα οποία είναι απαιτούμενα συστατικά και εργαλεία για την αναβάθμιση της χώρας σε όλα τα επίπεδα.   
Σύσσωμοι εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στην Ελληνική βιβλιοθηκονομική κοινότητα. 

Δ.Σ. ΚΕΒΕΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου