Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Δωρεάν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Μουσείων που γιορτάζεται στις 18 Απριλίου

Δωρεάν είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους προσφέρει στο κοινό το Τμήμα Αρχαιοτήτων με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Μουσείων που γιορτάζεται στις 18 Απριλίου.

Η 18η Απριλίου θεσπίστηκε από την UNESCO ως η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων από το 1983, μετά από πρόταση του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS), μη Κυβερνητικού Οργανισμού υπεύθυνου για τη διατήρηση και προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και γιορτάζεται κάθε χρόνο με εκδηλώσεις που σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση του κοινού για την πολιτιστική κληρονομιά.

Οι πολίτες ενθαρρύνονται μέσα από διάφορες δραστηριότητες να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η  θεματική της φετινής χρονιάς είναι «Η Κληρονομιά της Εκπαίδευσης». Σκοπός της φετινής Ημέρας είναι να προβληθεί ένας τομέας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που αποτελεί και τον κατ’ εξοχήν γενεσιουργό φορέα πολιτισμού.

Η εκπαίδευση, αναφέρεται στην ανακοίνωση, που συχνά παραγκωνίζεται ως το αποτέλεσμα της πολιτιστικής ταυτότητας των λαών και προβάλλεται μόνο ως η κινητήριος δύναμη για τη δημιουργία έργων πολιτισμού, φέτος βγαίνει στο προσκήνιο. Τα σχολεία, τα οποία έχουν κηρυχθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε Αρχαία Μνημεία, γίνονται γνωστά στο ευρύ κοινό, υπογραμμίζοντας τη σημασία τους στη δημιουργία πολιτισμικής, πολιτιστικής και εθνικής συνείδησης.

Στις 18 Απριλίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί δωρεάν 15 συνολικά αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Κύπρο ως ακολούθως:

 1. Αρχαιολογικός χώρος Ταμασσού- Πολιτικό

2. «Βασιλικό Παρεκκλήσι» της Αγίας Αικατερίνης, Πυργά

3. Αρχαιολογικός χώρος Κιτίου, Λάρνακα

4. Νεολιθικός Οικισμός, Χοιροκοιτία

5. Αρχαιολογικός χώρος Τέντας, Καλαβασός

6. Αρχαιολογικός χώρος Κουρίου, Επισκοπή

7. Ιερόν Απόλλωνα Υλάτη στο Κούριο, Επισκοπή

8. Μεσαιωνικό Κάστρο, Κολόσσι

9. Αρχαιολογικός χώρος Αμαθούντας, Άγιος Τύχωνας

10. Αρχαιολογικός χώρος «Ψηφιδωτά», Κάτω Πάφος

11. Νεκρόπολη «Τάφοι των Βασιλέων», Κάτω Πάφος

 12. Αρχαιολογικός χώρος Παλαιπάφου, Κούκλια

13. Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Γεωργίου, Πέγεια

14. Μεσαιωνικό Κάστρο, Πάφος

15. Μεσαιωνικό Κάστρο, Λάρνακα

Πηγή: http://www.sigmalive.com/news/local/39978

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου