Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

H Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη πάει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 16.00-17.00

 














 
 
 
Η Ανθρώπινη βιβλιοθήκη δεν διαθέτει χάρτινα βιβλία, αλλά ανθρώπους με διάθεση να μοιραστούν τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους, με στόχο να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις και να ενισχύσουν την προώθηση της ποικιλομορφίας.
 
Στην απλούστερή της μορφή, η «Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη» είναι ένα είδος κινητής βιβλιοθήκης, που ενθαρρύνει τη διάδραση και το διάλογο, μέσα από την απλότητα και τη διάθεση για επικοινωνία. Αυτή η Βιβλιοθήκη όμως δεν δανείζει βιβλία, αλλά εθελοντές συνανθρώπους μας που εκθέτουν τους και τις εαυτές τους προς “ανάγνωση”, με την πρόθεση να ανοίξουν ένα διάλογο με το κοινό και συγκεκριμένα τους αναγνώστες τους για τον ρατσισμό στη Ελλάδα του σήμερα, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τα στερεότυπα και να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις μας. Τα ράφια της Ανθρώπινης βιβλιοθήκης διαθέτουν προς τους αναγνώστες «ανθρώπινα βιβλία», τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους. 
Και κάτι παραπάνω: τη διάθεση τους να τα επικοινωνήσουν όλα αυτά με έναν τρόπο που να ενισχύει την προώθηση της ποικιλομορφίας.

Το κάθε βιβλίο αναφέρεται σε κάποιο χαρακτηριστικό που έχει στην πραγματική ζωή του. Ένα χαρακτηριστικό που οι άλλοι πιθανόν να αντιμετωπίζουν με άγνοια, καχυποψία και προκατάληψη. Τα βιβλία αυτά δεν είναι ηθοποιοί κι ούτε συγγραφείς βιβλίων. Είναι άνθρωποι που είναι ανοικτοί να μιλήσουν για τον αληθινό εαυτό τους με σκοπό να γίνει ένας διάλογος για τη διαφορετικότητα. Είναι ανοικτά βιβλία προς επίτευξη μιας κουλτούρας κατανόησης και σεβασμού της διαφορετικότητας. 
Ιδού ο κατάλογος με τα βιβλία:
 
Τουρκοκύπριος
Σύμμαχος με τη ζωή (καρκινοπαθής)
Bisexual
 άτομο
Άτομο με κινητική αναπηρία
Άτομο με οπτική αναπηρία
Το μουσουλμανικό βιβλίο
Το φεμινιστικό βιβλίο
Κοπέλα από τη Ρωσία
Άτομο με Μεσογειακή αναιμία
Κοπέλα από Μπαγκλαντές
Άθεος
Χορτοφάγος
Άτομο με δυσλεξία
 


Η διαδικασία είναι απλή: έρχεστε και δανείζεστε ένα βιβλίο για χρονική διάρκεια μέχρι μισή ώρα. Η συνάντηση με το βιβλίο είναι προσωπική και μπορείτε να ρωτήσετε ότι θέλετε αρκεί να μας επιστρέψετε το βιβλίο άθικτο!! Έπειτα διαβάζετε κάποιο άλλο βιβλίο αν επιθυμείτε. 

Η βιβλιοθήκη θα είναι ανοικτή από τις 4-7μμ, τη Δευτέρα, 4 Μαρτίου, στην Πανεπιστημιούπολη - στο Ισόγειο Κτίριο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων 3 (Λέσχη Προσωπικού, δίπλα από το μικρό 
Flo Cafe).
 
Ελάτε να διαβάσετε εκείνες τις ιστορίες που σας προκαλούν, σας δυσκολεύουν, σας ιντριγκάρουν. Ελάτε εκεί που οι ιστορίες ζωντανεύουν…
 
Για περισσότερα: 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου