Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Χάρβαρντ: Δεν έχει χρήματα για συνδρομές σε επιστημονικά περιοδικά

Χάρβαρντ: Δεν έχει χρήματα για συνδρομές σε επιστημονικά περιοδικά
 
Καλεί τους φοιτητές να διαθέτουν τις εργασίες τους σε δωρεάν επιθεωρήσεις
Χάρβαρντ: Δεν έχει χρήματα για συνδρομές σε επιστημονικά περιοδικά
Για ελεύθερη πρόσβαση στην επιστημονική έρευνα καλεί το διάσημο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ 
 
Δυσβάσταχτο είναι το κόστος των συνδρομών για τα άρθρα των ακαδημαϊκών εκδόσεων, σύμφωνα με το αμερικανικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το οποίο καλεί τώρα τους φοιτητές του να διαθέτουν την εργασία τους δωρεάν σε ανοιχτής πρόσβασης επιθεωρήσεις, απορρίπτοντας εκείνες που απαιτούν πληρωμή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της βιβλιοθήκης του Χάρβαρντ προς το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του που αριθμεί περί τα 2100 άτομα, απαιτείται άμεση δράση όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφού το πανεπιστήμιο δεν δύναται πια να πληρώνει τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές των μεγάλων επιστημονικών εκδοτικών οίκων, που ανέρχονται σε 3,5 εκ. δολάρια τον χρόνο.

Η κίνηση του Χάρβαρντ, ενός από τα πλέον πλούσια πανεπιστήμια στον κόσμο, αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις γύρω από το κόστος της πρόσβασης στην ακαδημαϊκή έρευνα, η οποία συνήθως επιβαρύνει τους φορολογούμενους. Οπως αναφέρει το Χάρβαρντ οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι έχουν δημιουργήσει μία «αβάσταχτη κατάσταση» για το πανεπιστήμιο καθιστώντας τη ακαδημαϊκή συνεργασία «μη διατηρήσιμη οικονομικά» και «ακαδημαϊκά απαγορευτική», ενώ οι ίδιοι βγάζουν πάνω από 35% κέρδος.

Οι τιμές για την ηλεκτρονική συνδρομή σε άρθρα δύο μεγάλων εκδοτικών οίκων αυξήθηκαν κατά 145% τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ ορισμένες επιθεωρήσεις κοστίζουν μέχρι και 40.000 δολάρια. «Ελπίζω ότι και άλλα πανεπιστήμια θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας. Ολοι αντιμετωπίζουμε το ίδιο παράδοξο. Εμείς κάνουμε την έρευνα, γράφουμε τις δημοσιεύσεις, ελέγχουμε άλλες δημοσιεύσεις ερευνητών, είμαστε σε εκδοτικές επιτροπές και όλα αυτά δωρεάν... Και μετά αγοράζουμε τα αποτελέσματα της δικής μας εργασίας σε εξωφρενικές τιμές... Μακροπρόθεσμα, η απάντηση θα είναι η ελεύθερη πρόσβαση στις επιστημονικές επιθεωρήσεις αλλά χρειάζεται ενορχηστρωμένη προσπάθεια για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο» δήλωσε στην εφημερίδα Guardian, ο διευθυντής της βιβλιοθήκης του Χάρβαρντ Ρόμπερτ Ντάρντον.
 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  25/04/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου