Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Ελλάδα: Τέλος στην ηλεκτρονική πρόσβαση των πανεπιστημίων στα επιστημονικά περιοδικά;!

Τεράστια τα χρέη της πολιτείας
Τέλος στην ηλεκτρονική πρόσβαση των πανεπιστημίων στα επιστημονικά περιοδικά

Eurokinissi
Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Να κόψουν την πρόσβαση των ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων στις «τράπεζες» πληροφοριών τους, αποφάσισαν οι διεθνείς μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι επιστημονικών περιοδικών, καθώς η πολιτεία δεν έχει εξοφλήσει τις συνδρομές για τα έτη 2009-2010, ύψους 33 εκατ. ευρώ.

Με την απόφαση αυτή, χιλιάδες φοιτητές, διδάσκοντες και ερευνητές της χώρας χάνουν την πρόσβαση σε 12.000 τίτλους επιστημονικών περιοδικών.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στη παραίτηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Αιγαίου και προεδρεύοντα της Συνόδου Πρυτάνεων των ΑΕΙ Α. Τρούμπη. Η παραίτηση του κ. Τρούμπη υποβλήθηκε «ως ύστατη έκκληση προς την ελληνική πολιτεία, προς αντιμετώπιση του μείζονος θέματος απαγόρευσης πρόσβασης των ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων στις διεθνείς βιβλιοθήκες, λόγω αδυναμίας ή αδιαφορίας του ελληνικού κράτους να ανταποκριθεί στην πληρωμή των συνδρομών σε αυτές».

Σύμφωνα με το Βήμα, το κονδύλι για την κάλυψη των οφειλών έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει η έγκριση του υπουργείου Οικονομικών.

Η 1η Μαρτίου, λοιπόν, ήταν η τελευταία ημέρα διανομής επιστημονικών τίτλων στην Ελλάδα από τον Εlsevier, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές των πληροφοριών επιστήμης και υγείας παγκοσμίως, ο οποίος και δημοσιεύει περίπου 250.000 άρθρα τον χρόνο σε 2.000 περιοδικά.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι επιστημονικές συνδρομές σε διεθνούς εκδοτικούς οίκους χρηματοδοτούνταν από κοινοτικά κονδύλια, καθώς θεωρούνταν για τη χώρα μας στόχος αναπτυξιακός. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενέκρινε την ένταξη του κονδυλίου για τις ηλεκτρονικές επιστημονικές βιβλιοθήκες στο τέταρτο κοινοτικό «πακέτο» κονδυλίων (ΕΣΠΑ), καθώς κρίθηκε ότι αποτελεί πλέον λειτουργικό έξοδο και θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί η ένταξή του στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεών του.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου παραιτήθηκε εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδράνεια του ελληνικού κράτους, και η ΕΕΒΕΠ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Σε μια εποχή που η πρόσβαση στη γνώση μέσα από την αναζήτηση της πληροφορίας σε επιστημονικά περιοδικά και βάσεις δεδομένων συνιστά βασικό εργαλείο εκπαίδευσης και έρευνας η ελληνική πολιτεία στερεί από την ακαδημαϊκή – ερευνητική κοινότητα το θεμελιώδες της δικαίωμα μη φροντίζοντας να είναι συνεπής στις συμβατικές υποχρεώσεις που καλείται να εκπληρώσει.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει εδώ και ένα χρόνο λόγω της μη καταβολής συνδρομών δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο.

Η παρουσία του Καθηγητή Β. Παπάζογλου και πρώην Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στη θέση του Ειδικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα βρεθεί σύντομα λύση αν και αυτό δεν αναιρεί τα λάθη και τις παραλείψεις προηγούμενων ετών που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Η απόσυρση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητή Α. Τρούμπη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το αδιέξοξο που έχει δημιουργηθεί επιβεβαιώνει δυστυχώς την τραγική κατάσταση.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ίδιος στο έγγραφο απόσυρσης του στα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου:

«Οι διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας είναι προφανείς: όπως λέω και στην ανωτέρω συνημμένη επιστολή μου, υπάρχουν πράγματα μη-ανεκτά, όσον καλή κι αν είναι η γενική πρόθεση. Αδυνατώ να δεχθώ ότι η γενική βλακώδης γραφειοκρατία και διαχειριστική λαγνεία των υπηρεσιών δύνανται να υπερτερούν της πολιτικής απόφασης και της στρατηγικής βάθους. Πανεπιστήμια χωρίς βιβλιοθήκες δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο, ερευνητές χωρίς βιβλιογραφία είναι ανέκδοτο, όπως και τα greek statistics! Πού; Στην Ελλάδα της ψηφιακής σύγκλισης; Να κάνουν τη δουλειά τους και να την κάνουν έγκαιρα, γρήγορα και σωστά! Όλα τα άλλα, υπολείπονται της ουσίας…
Πώς θα συμμετάσχω σε εκλεκτορικά νέων συναδέλφων, συζητώντας περί δημοσιεύσεων και impact factor, όταν επί καιρώ δεν θα μπορούν να διαβάζουν τη διεθνή βιβλιογραφία; Πώς θα διευθύνω διδακτορικά και μεταπτυχιακές διατριβές, νέων ανθρώπων χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες; Γιατί να πάει μια σειρά φοιτητών χαμένη; Στο όνομα του υψηλού επιπέδου σχεδιασμού του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ, που διαρκεί 3 χρόνια τώρα; Όχι, από εμένα…»

H Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων ζητάει την άμεση παρέμβαση της Υπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννας Διαμαντοπούλου προκειμένου έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να βρεθεί λύση και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στις επιστημονικές πηγές που παρέχονται από τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες στο μέλλον.

Με δεδομένο ότι οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες έχουν δεχθεί από το Μαϊο του 2009 σοβαρά πλήγματα να επανεξεταστεί το πλαίσιο της οργανωτικής – λειτουργικής δομής τους και να υπάρξουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις που θα τις ενισχύσουν τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και με την περαιτέρω ανάπτυξη – αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Θα επιθυμούσαμε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου και διαπρεπής πανεπιστημιακός δάσκαλος να αναθεωρήσει την απόφαση του και να συνεχίσει να στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης των βιβλιοθηκών και των εργαζομένων σ΄αυτές.

Ελπίζουμε να μην ισχύσει τούτη τη φορά η ρήση του ποιητή:

«Και στο πα, μη λαξεύεις άλλους σταυρούς, πάντα κάποιος βρίσκεται να σταυρωθεί»

Το ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης

Η κατάσταση επηρεάζει άμεσα και όλες τις κυπριακές ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στην Heal Link!

6 σχόλια:

Χρυσάνθη Σταύρου είπε...

Συνάδελφοι η τελευταία ενημέρωση είναι ότι το κονδύλι έχει εγκριθεί και από το Υπ. Οικονομικών της Ελλάδας. Ευχόμαστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες και να έχουμε επιτέλους ΠΡΟΣΒΑΣΗ!

Unknown είπε...

Οταν μια χωρα βουλιάζει στα χρέη, οικογένειες δεν έχουν να φανε, τα πάντα καταρρέουν και βρίσκεται στα πρόθυρα τριτοκοσμικής γένεσης, τότε ας κάνουν και τα Πανεπιστήμια τις θυσίες τους. Με τα 33 εκ. ευρώ μπορούν να στεγαστούν οικογένειες, να τραφούν άνθρωποι και να δημιουργηθούν πρόχειροι οικισμοι.Αν αυτό είναι το αντίτιμο της στέρησης της Ακαδημαϊκής κοινότητας στο να στερηθεί έστω και προσώρινά την πρόσβαση στα επιστημονικά της άρθρα, τότε χαλάλι το Τέλος των ηλεκτρονικών περιοδικών...

Χρυσάνθη Σταύρου είπε...

Φίλε Νίκο η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι σίγουρα πολύ κρίσιμη, ωστόσο η γνώση δεν είναι είδος πολυτελείας. Η πρόσβαση στην επιστημονική πληροφόρηση σώζει ζωές (ρωτήστε συναδέλφους σε ιατρικές βιβλιοθήκες) βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο βοηθώντας την οικονομία και την ανάπτυξη ενός τόπου. Επενδύοντας μακροπρόθεσμα στην παιδεία βελτιώνεται και η οικονομία του τόπου. Η γνώση βεβαίως δεν τρώγεται αλλά σίγουρα εξασφαλίζει τροφή.

ggk είπε...

"μπορούν να στεγαστούν οικογένειες, να τραφούν άνθρωποι και να δημιουργηθούν πρόχειροι οικισμοι"

Εντάξει, δεν είναι και τόσο τραγική η κατάσταση όσο φαντάζομαι ότι την παρουσιάζουν. Οι περισσότεροι εξακολουθούμε να έχουμε φαγητό, στέγη, να ταξιδεύουμε, να βγαίνουμε έξω και να ζούμε σαν φυσιολογικοί άνθρωποι.

Θα συμφωνήσω με όσα λέει η Χρυσάνθη.
Οι θυσίες πρέπει να γίνουν από αλλού.

despinal είπε...

Νοείται ότι πρέπει να γίνουν περικοπές, και νοείται ότι οι περικοπές πρέπει να γίνουν από τις ΣΠΑΤΑΛΕΣ, κι όχι από τα απαραίτητα!!!

το ΥΠΕΠΘ έβγαλε χθες την εξής ανακοίνωση:
Δελτίο Τύπου 02/03/2010
Αποκατάσταση της πρόσβασης για φοιτητές, διδάσκοντες και ερευνητές στα
ηλεκτρονικά περιοδικά
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αντιλαμβανόμενη τον ζωτικό ρόλο που
διαδραματίζει η πρόσβαση σε Επιστημονικές Ηλεκτρονικές Πηγές, για την ακαδημαϊκή και
την ερευνητική κοινότητα, αντιμετώπισε το πρόβλημα της πρόσβασης που οφειλόταν σε
σειρά από άστοχες ενέργειες του παρελθόντος.
Το κόστος χρηματοδότησης της πρόσβασης στις Ηλεκτρονικές Πηγές εντάχθηκε στο
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως είχε ανακοινωθεί από την Υπουργό Παιδείας
στην 62η Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Λαύριο.
Με την υπογραφή της συγκεκριμένης δαπάνης (Απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας
Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, 1/3/2010) προβλέπεται η εκκίνηση των διαδικασιών
για την άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης στις Ηλεκτρονικές Πηγές των Ελληνικών
Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας.

despinal είπε...

Απόφαση πληρωμής συνδρομών

Υπεγράφη τελικά η απόφαση για την πληρωμή των συνδρομών των ΑΕΙ και των ερευνητικών κέντρων σε διεθνή ερευνητικά περιοδικά. Με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η συγκεκριμένη δράση, ύψους περίπου 72 εκατ. ευρώ (από το 2009 - 2012), θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ.

Ειδικότερα, όπως είχε παρουσιάσει η «Κ» στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου 26/2, από την 1η Μαρτίου ο μεγαλύτερος διεθνώς εκδοτικός οίκος ηλεκτρονικών περιοδικών, ολλανδικός Elsevier, και άλλοι 14 μικρότεροι οίκοι διέκοψαν την πρόσβαση της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας στα ηλεκτρικά περιοδικά. Αυτό σήμαινε τη διακοπή της πρόσβασης σε συνολικά 12.500 τίτλους ηλεκτρονικών περιοδικών. Συγκεκριμένα, την πρόσβαση επρόκειτο να χάσουν τα 37 AEI (22 πανεπιστήμια και 15 ΤΕΙ) της χώρας, η Ακαδημία Αθηνών, η Βιβλιοθήκη της Βουλής, η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, το Παν. Κύπρου, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και 15 ερευνητικά ιδρύματα.

Το θέμα προκάλεσε την αναστάτωση της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ συμβολικά παραιτήθηκε και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ανδρέας Τρούμπης. «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αντιλαμβανόμενη τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει η πρόσβαση σε επιστημονικές ηλεκτρονικές πηγές για την ακαδημαϊκή και την ερευνητική κοινότητα, αντιμετώπισε το πρόβλημα που οφειλόταν σε σειρά από άστοχες ενέργειες του παρελθόντος. Το κόστος χρηματοδότησης της πρόσβασης εντάχθηκε στο ΠΔΕ», ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του το υπ. Παιδείας.

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου