Σάββατο, 27 Ιουνίου 2009

Ημερίδα «Νέες τεχνολογίες(web2.0) και βιβλιοθήκες (library2.0)»: οι παρουσιάσεις


Χαιρετισμός εκ μέρους της ΚΕΒΕΠ (Χρυσάνθη Σταύρου, αντιπρόεδρος ΚΕΒΕΠ, Βιβλιοθηκονόμος ΤΕΠΑΚ)

Χαιρετισμός Σάββα Πετρίδη (εκ των ιδρυτών της Ένωσης Κυπρίων Βιβλιοθηκονόμων)

Οι βιβλιοθήκες την εποχή του Web 2.0 (Ανδρέας Κ. Ανδρέου, πρόεδρος ΚΕΒΕΠ, Βιβλιοθηκονόμος Πανεπιστημίου Κύπρου)

Υπηρεσίες κοινωνικής σελιδοσήμανσης, tagging και εικονικά περιβάλλοντα (Ρέα Γαϊτάνου, μέλος Ερευνητικής Ομάδας GreekLIS, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιονίου Πανεπιστημίου)

Wikis και RSS στις βιβλιοθήκες (Ιωάννα Ανδρέου, μέλος Ερευνητικής Ομάδας GreekLIS, Βιβλιοθηκονόμος Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, Κολλέγιο Αθηνών-Κολλέγιο Ψυχικού)

Χρήση των Νέων Τεχνολογιών Web 2.0 στη Γλωσσική Διδασκαλία (Σαλώμη Παπαδήμα-Σοφοκλέους, Επίκουρη Καθηγήτρια Διδακτικής Γλωσσών και Χρήσης των Νέων Τεχνολογιών στη Γλωσσική Διδασκαλία, επισκέπτρια Επίκ. Καθηγήτρια, Συντονίστρια Κέντρου Γλωσσών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου)

Εκπαίδευση και Web 2.0: Προκλήσεις και Προοπτικές (Χαράλαμπος Βρασίδας, Αναπληρωτής Καθηγητής Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Διευθυντής του ερευνητικού κέντρου CARDET)

Δικτύωση κυπριακών βιβλιοθηκών (Δημήτρης Νικολάου, μέλος ΚΕΒΕΠ, Βιβλιοθηκονόμος Πολιτιστικών Υπηρεσιών ΥΠΠ)

Συμπεράσματα – Κλείσιμο (Συντονισμός: Δέσποινα Λάμπρου, ταμίας ΚΕΒΕΠ, Βιβλιοθηκονόμος Πανεπιστημίου Κύπρου

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009

ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ 9.000 ΤΙΤΛΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β./HEAL-Link) σας πληροφορεί ότι, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του Υπουργείου, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες χρηματοδότησης της οριζόντιας δράσης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών συμπεριλαμβανομένων των συνδρομών στα ηλεκτρονικά περιοδικά για την τριετία 2009-2011. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι η διακοπή της πρόσβασης των Ελληνικών Α.Ε.Ι. (Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.) και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας σε περισσότερους από 9.000 τίτλους επιστημονικών ηλεκτρονικών περιοδικών.
Οι συνέπειες τις διακοπής της πρόσβασης των ελληνικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων στα ηλεκτρονικά περιοδικά ύστερα από 10 χρόνια αδιάλειπτης παροχής της υπηρεσίας αυτής, θα είναι ολέθριες για την υποστήριξη της έρευνας και της εκπαίδευσης στη χώρα μας, σε μια εποχή κατά την οποία η καινοτομία και η πρόσβαση στην πληροφορία αποτελούν βασική προϋπόθεση για την πρόοδο μιας χώρας.
Ο ΣΕΑΒ συγκεντρώνει υπογραφές για άσκηση επιπλέον πίεσης προς το Υπουργείο, ώστε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι διαδικασίες χρηματοδότησης.
Ζητάμε:
Άμεση εξασφάλιση της χρηματοδότησης και υπογραφή των συμβάσεων.
Για να προσθέσετε την υπογραφή σας πατήστε εδώ.

Νέο ΔΣ της Βιβλιογραφικής Εταιρείας Κύπρου


Σε πρόσφατες εκλογές, η ΒΕΚ εξέλεξε το νέο της Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος: Ανδρέας Χατζηθωμάς

Αντιπρόεδρος: Ανδρέας Κλ. Σοφοκλέους

Γραμματέας: Ζάχος Πολυβίου

Ταμίας: Σόλων Παπαχριστοδούλου

Μέλος: Μίκης Μιχαηλίδης

Αναπληρωματικά μέλη:

1. Δέσπω Μασούρεκκου

2. Έλενα Θεμιστοκλέους

Συγχαίρουμε θερμά τους συναδέλφους και φίλους, και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο της Βιβλιογραφικής Εταιρείας Κύπρου!Είμαστε πρόθυμοι για συνέχιση και επέκταση της συνεργασίας μας, στα πλαίσια της προώθησης κάθε θέματος που αφορά τις βιβλιοθήκες και το υλικό τους.

Το Δ.Σ. της ΚΕΒΕΠ


Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009

Η ΚΕΒΕΠ στην παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Φίλιππου Τσιμπόγλου


Την Παρασκευή 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Φίλιππου Τσιμπόγλου «Συνεργασίες Βιβλιοθηκών: μια συστημική προσέγγιση» στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα. Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτείας Κύπρου και Ελλάδας, συνεργάτες του συγγραφέα, καθηγητές Πανεπιστημίων και αρκετοί βιβλιοθηκονόμοι. Από την Κύπρο παρευρέθηκαν αρκετοί συνεργάτες και φίλοι του συγγραφέα καθώς και μέλη του ΔΣ της ΚΕΒΕΠ. Εκ μέρους του ΔΣ της ΚΕΒΕΠ αναγνώστηκε χαιρετισμός σχετικά με το έργο του συγγραφέα στα κυπριακά βιβλιοθηκονομικά δρώμενα αλλά και τον άνθρωπο και τον επαγγελματία όπως τον γνωρίσαμε στην Κύπρο.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τον χαιρετισμό της ΚΕΒΕΠ στην παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Τσιμπόγλου, ο οποίος συγκίνησε και καταχειροκροτήθηκε έντονα από τους παρευρισκομένους όταν διαβάστηκε από την αντιπρόεδρο της Ένωσης, Χρυσάνθη Σταύρου….

*Κατά την παραμονή τους στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της ΚΕΒΕΠ είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Σπίτι της Κύπρου και να δουν τη βιβλιοθήκη η οποία περιλαμβάνει αξιόλογη κυπρολογική συλλογή.

Τρίτη, 23 Ιουνίου 2009

ΚΕΝΗ ΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
15-06-2009

ΚΕΝΗ ΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΥ (ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ) ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΜΕΣΟΥΓίνονται δεκτές αιτήσεις για την πλήρωση μιας θέσης Βιβλιοθηκονόμου για χρονική διάρκεια ενός έτους με δικαίωμα ανανέωσης από το Δήμο.

Αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν σε ειδικό έντυπο και να παραδοθούν στην Υπηρεσία Προσωπικού έναντι απόδειξης παραλαβής ή να αποσταλούν στο Δήμο Λεμεσού μέσω Ταχυδρομείου με συστημένη επιστολή το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου, 2009.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι κάτοχοι πτυχίου στη Βιβλιοθηκονομία και να έχουν άριστη γνώση του προγράμματος ΑΒΕΚΤ 5.5.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το ειδικό έντυπο αίτησης από την Υπηρεσία Προσωπικού του Δήμου Λεμεσού. Αιτήσεις που δεν θα είναι δεόντως συμπληρωμένες και δεν θα συνοδεύονται από όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, θα απορριφθούν και δεν θα ληφθούν υπόψη.

Οι αιτητές θα πρέπει να κατέχουν τα απαιτούμενα προσόντα κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Οι υποψήφιοι θα παρακαθήσουν σε προφορικές ή και γραπτές εξετάσεις.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΜΕΣΟΥ
15 Ιουνίου 2009

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009

Καλύτερη ανάρτηση στο OAI6


Στο πρόσφατο συνέδριο του OAI6 που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις 17-19 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία μεταξύ των συνέδρων για την ανάδειξη της καλύτερης παρουσίασης - ανάρτησης (poster).

Ως καλύτερη παρουσίαση – ανάρτηση βραβεύτηκε αυτή του E-LIS με τίτλο “The International Effort Towards the Creation of an International Repository for Library and Information Science: Breaking Barriers in the Access to Scientific Research” την οποία μπορείτε να δείτε εδώ: http://eprints.rclis.org/16360/1/OAI6-E-LIS.pdf

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2009

Πολύ επιτυχημένη η ημερίδα της ΚΕΒΕΠ!Διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία σε πλατύ βιβλιοθηκονομικό κοινό (πάνω από 100 άτομα) η ημερίδα που διοργάνωσε η ΚΕΒΕΠ την Παρασκευή 12 Ιουνίου, με θέμα «νέες τεχνολογίες(web2.0) και βιβλιοθήκες (library2.0)».

Κατά την έναρξη της ημερίδας τιμήθηκε ο πρωτοπόρος βιβλιοθηκονόμος και πρώτος πρόεδρος της ΚΕΒΕΠ (τότε ΚΕΕΒ) Σάββας Πετρίδης. Ο Σ. Πετρίδης παρέδωσε τη σκυτάλη στους νέους βιβλιοθηκονόμους έχοντας επιτελέσει πολύ αξιόλογο έργο κατά τα «πέτρινα χρόνια» της βιβλιοθηκονομίας στη νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία. Στον εκλεκτό συνάδελφο, που ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της ΚΕΒΕΠ, παραδόθηκε ευχαριστήρια τιμητική πλακέτα.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των ομιλητών, οι οποίες ήταν περιεκτικές και πολύ διαφωτιστικές.

Ο Ανδρέας Κ. Ανδρέου εισήγαγε τους συνέδρους στον κόσμο του web2.0 και πώς αυτό επηρεάζει τις σύγχρονες βιβλιοθήκες στα πλαίσια του lib2.0. Από το στατικό web1.0 και την πληροφορία που οδεύει στους χρήστες, περνάμε στο δυναμικό web2.0, όπου οι χρήστες αλληλεπιδρούν με την πληροφορία και μεταξύ τους. Ο webmaster παύει να είναι παντοδύναμος, ο χρήστης μπαίνει στο επίκεντρο, και το νέο web είναι πάνω απ΄όλα διαδραστικό και συλλογικό προϊόν.

Ο Opac2.0 είναι πλέον ένα φανταστικό εργαλείο που μπορεί να εξατομικευτεί από τον χρήστη, με εντυπωσιακές νέες δυνατότητες.

Τα δε blogs καλύπτουν οτιδήποτε αφορά την κοινότητα των βιβλιοθηκονόμων ως επιστήμονες αλλά και ως ενώσεις επαγγελματιών, τις βιβλιοθήκες, τα βιβλιοπωλεία, κλπ.

Η Ρέα Γαϊτάνου ανάπτυξε το θέμα της κοινωνικής σελιδοσήμανσης (social bookmarking), του tagging και των νέων εικονικών περιβαλλόντων.

Η οργάνωση του περιεχομένου είναι ένα δύσκολο ζήτημα, και ευτυχώς το web2.0 παρέχει λύσεις μέσω της κοινωνικής σελιδοσήμανσης, αλλά και των ετικετών (tagging), με τη χρήση των οποίων ο χρήστης καθίσταται πλέον ένας «μικρός θεματικός καταλογογράφος».

Οι βιβλιοθηκονόμοι οφείλουν να εξοικειωθούν με τον όρο folksonomies, πέραν από τα taxonomies.

Όσον αφορά τα εικονικά περιβάλλοντα, μας μεταφέρουν μέσα από εικονικές ζωές (όπως το παιχνίδι SecondLife) ακόμα και σε εικονικές βιβλιοθήκες, όπου ο χρήστης μπορεί να κάνει όλες τις λειτουργίες που μπορεί να κάνει και σε μια πραγματική βιβλιοθήκη!

Όλα αυτά τα εντυπωσιακά εργαλεία πρέπει βέβαια να χρησιμοποιούνται με προσοχή, γιατί εάν χωρίς να αξιολογηθεί η ανάγκη χρησιμοποιούνται υπερβολικά, δημιουργούν «θόρυβο» και πετυχαίνουν αντίθετα αποτελέσματα.

Η Ιωάννα Ανδρέου αναφέρθηκε στα εργαλεία RSS feeds και Wikis, τα οποία μπορούν να βρουν πολύ πλατύ πεδίο εφαρμογών στις βιβλιοθήκες του 21ου αιώνα.

Τα RSSfeeds μας ενημερώνουν άμεσα για νέες αναρτήσεις στους αγαπημένους μας ιστοτόπους, χωρίς να πρέπει να τους επισκεπτόμαστε ξεχωριστά. Με αυτά ενημερώνονται άμεσα τόσο οι χρήστες των βιβλιοθηκών, όσο και οι βιβλιοθηκονόμοι.

Τα Wikis είναι ιστότοποι που μπορούν να τύχουν απλής επεξεργασίας από οποιονδήποτε. Ήδη οι βιβλιοθήκες άρχισαν να τα χρησιμοποιούν αρχικά ως εσωτερικά δίκτυα επικοινωνίας, αλλά όπως είδαμε τα wikis μπορούν να έχουν πολύ περισσότερες χρήσεις από αυτό.

Μετά από την εισαγωγή σε αυτά τα νέα, πολύ ρευστά περιβάλλοντα, οι επόμενες ανακοινώσεις έδωσαν την εικόνα της πρακτικής εφαρμογής των τεχνολογιών αυτών.

Καλό πεδίο εφαρμογής των Wiki αποτελεί η γλωσσική διδασκαλία, θέμα που ανέπτυξε η Σαλώμη Παπαδήμα-Σοφοκλέους. Τα wikis συντέλεσαν ώστε το πρόγραμμα CALL να έχει μεγάλη επιτυχία.

Ο Χαράλαμπος Βρασίδας ανέπτυξε την έννοια της καινοτομίας σε σχέση με την εκπαίδευση, την εφαρμογή σε αυτήν του web2.0, καθώς και τα προβλήματα που είναι δυνατόν να προκύψουν. Με την τοποθέτησή του προβλημάτισε τους βιβλιοθηκονόμους ως προς τον τρόπο εκπαίδευσης των χρηστών, αλλά και τη δική τους εκπαίδευση ως επαγγελματιών.

Ο Δημήτρης Νικολάου παρέθεσε το πλαίσιο της δικτύωσης των ΚΒ.

Συμπερασματικά, οι σύνεδροι κατέληξαν στα εξής:

1. Οι βιβλιοθηκονόμοι, ως σωστοί επαγγελματίες, οφείλουν να είναι ενημερωμένοι για τις νέες τεχνολογίες, και να τις εφαρμόζουν στα πολλαπλά πεδία εργασίας τους.

2. Το τεχνολογικό περιβάλλον είναι απόλυτα ρευστό, και οι βιβλιοθηκονόμοι καλούνται να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση.

3. Η συνεχής εκπαίδευση αποτελεί επιτακτικό καθήκον όλων των βιβλιοθηκονόμων.

Το ΔΣ της ΚΕΒΕΠ δεσμεύτηκε να θέσει στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού το θέμα της χρήσης των νέων τεχνολογιών στις βιβλιοθήκες, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες, και ιδιαίτερα όσους βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο!

Το Δ.Σ. της ΚΕΒΕΠ

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2009

Ανάρτηση μη διαθέσιμη

Ανταποκρινόμενοι σε νομικό αίτημα που υποβλήθηκε στην Google, καταργήσαμε αυτήν την κοινότητα. Εάν θέλετε, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το αίτημα στο LumenDatabase.org.

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009

Παρουσίαση Βιβλίου του Δρ. Φίλιππου Τσιμπόγλου


H Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων της Πληροφόρησης διοργανώνει την Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2009, ώρα 19:00μμ στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, αίθουσα Συνεδρίων) παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσεων Παπασωτηρίου «Συνεργασίες Βιβλιοθηκών: μια συστημική προσέγγιση» του Δρ. Φίλιππου Τσιμπόγλου Διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στην παρουσίαση θα απευθύνουν χαιρετισμό:

- Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Καθηγητής Ανδρέας Δημητρίου

- Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας κ. Γεώργιος Γεωργής

- Η Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων - Επιστημόνων Πληροφόρησης
κα Χρυσάνθη Σταύρου

Για το έργο θα μιλήσουν:

- Ο συγγραφέας του βιβλίου Δρ. Φίλιππος Τσιμπόγλου,

- Ο κ. Βασίλης Παπάζογλου, Καθηγητής του Ε.Μ.Π., μέλος της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π), Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ)

- Ο κ. Γιώργος Μπώκος, Καθηγητής του Τμήματος Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου

Συντονίζει:

- Η κα Χριστίνα Κυριακοπούλου, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων της Πληροφόρησης, Διευθύντρια Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλλιθέας

Για την συμμετοχή σας παρακαλούμε επικοινωνείτε με τα γραφεία της ΕΕΒΕΠ στο τηλέφωνο : 2103302128

Θα ακολουθήσει κοκτέιλ.

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009

Φόρμα εισηγήσεων για αγορά βιβλίου/οπτικοακουστικού υλικού στη ΒΠΚ


Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου ξεκίνησε την λειτουργία του Γραφείου Ανάπτυξης Συλλογής. Ένας από τους στόχους της λειτουργίας του Γραφείου αυτού είναι ο εμπλουτισμός της συλλογής της Βιβλιοθήκης σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος. Για τον λόγο αυτό η ΒΠΚ δέχεται εισηγήσεις από όλους τους χρήστες της για την αγορά υλικού που δεν ανήκει στο διδακτικό/ερευνητικό πεδίο των τμημάτων του Πανεπιστημίου και καλύπτει θέματα γενικού ενδιαφέροντος.

Στην διεύθυνση http://library.ucy.ac.cy/acquisitions/online_bksuggestion_gr.htm
μπορείτε να δείτε την φόρμα εισηγήσεων για αγορά βιβλίου/οπτικοακουστικού υλικού. Είναι σημαντικό όπως αναφέρεται και στην φόρμα εισηγήσεων, να βεβαιωθείτε ότι το προτεινόμενο υλικό δεν υπάρχει στην συλλογή της ΒΠΚ και επίσης να συμπληρώνονται τα απαραίτητα στοιχεία. Όλες οι εισηγήσεις θα αξιολογούνται από την Επιτροπή Ανάπτυξης Συλλογής της ΒΠΚ η οποία συνεδριάζει εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε μηνός και ακολούθως θα τυγχάνετε ενημέρωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε με την Χαρούλα Δημητρίου, Υπεύθυνη Γραφείου Ανάπτυξης Συλλογής στην διεύθυνση hara@ucy.ac.cy

Τρίτη, 9 Ιουνίου 2009

Ημερίδας με θέμα: «Νέες Τεχνολογίες (web 2.0) και Βιβλιοθήκες (Library 2.0)»

Το Δ.Σ. και η ΚΕΒΕΠ – Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων – Επιστημόνων Πληροφόρησης σας προσκαλεί στην διεξαγωγή της ημερίδας με θέμα: «Νέες Τεχνολογίες (web 2.0) και Βιβλιοθήκες (Library 2.0)», Παρασκευή 12 Ιουνίου, Λευκωσία, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ( Intercollege), αίθουσα UNESCO.

Η ημερίδα αποτελείται από δύο μέρη, το πρώτο μέρος της ημερίδας θα είναι ανοικτό για όλους και αφορά βιβλιοθηκονόμους – Επιστήμονες πληροφόρησης , εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς και όσους ενδιαφέρονται για την έρευνα, την εκπαίδευση και την τεχνολογία. To δεύτερο μέρος είναι πρακτική εξάσκηση στις νέες τεχνολογίες.

Το πρόγραμμα της ημερίδας είναι το ακόλουθο:

9.00-9.10 Χαιρετισμός εκ μέρους της ΚΕΒΕΠ (Χρυσάνθη Σταύρου, αντιπρόεδρος ΚΕΒΕΠ, Βιβλιοθηκονόμος ΤΕΠΑΚ)

9.10-9.15 Παράδοση τιμητικής πλακέτας στον εκ των ιδρυτών της Ένωσης Κυπρίων Βιβλιοθηκονόμων, Σάββα Πετρίδη για την προσφορά του στα βιβλιοθηκονομικά δρώμενα του τόπου εκ μέρους της ΚΕΒΕΠ

9.15-9.25 Χαιρετισμός Σάββα Πετρίδη (εκ των ιδρυτών της Ένωσης Κυπρίων Βιβλιοθηκονόμων)

9.25-9.45 Οι βιβλιοθήκες την εποχή του Web 2.0 (Ανδρέας Κ. Ανδρέου, πρόεδρος ΚΕΒΕΠ, Βιβλιοθηκονόμος Πανεπιστημίου Κύπρου)

9.50-10.10 Υπηρεσίες κοινωνικής σελιδοσήμανσης, tagging και εικονικά περιβάλλοντα (Ρέα Γαϊτάνου, μέλος Ερευνητικής Ομάδας GreekLIS, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιονίου Πανεπιστημίου)

10.15-10.45 Wikis και RSS στις βιβλιοθήκες (Ιωάννα Ανδρέου, μέλος Ερευνητικής Ομάδας GreekLIS, Βιβλιοθηκονόμος Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, Κολλέγιο Αθηνών-Κολλέγιο Ψυχικού )

10.50-11.35 Διάλειμμα

11.35-12.05 Εκπαίδευση και Web 2.0: Προκλήσεις και Προοπτικές (Χαράλαμπος Βρασίδας, Αναπληρωτής Καθηγητής Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Διευθυντής του ερευνητικού κέντρου CARDET)

12.10-12.25 Χρήση των Νέων Τεχνολογιών Web 2.0 στη Γλωσσική Διδασκαλία (Σαλώμη Παπαδήμα-Σοφοκλέους, Επίκουρη Καθηγήτρια Διδακτικής Γλωσσών και Χρήσης των Νέων Τεχνολογιών στη Γλωσσική Διδασκαλία, επισκέπτρια Επίκ. Καθηγήτρια, Συντονίστρια Κέντρου Γλωσσών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου)

12.30-12.50 Δικτύωση κυπριακών βιβλιοθηκών (Δημήτρης Νικολάου, μέλος ΚΕΒΕΠ, Βιβλιοθηκονόμος Πολιτιστικών Υπηρεσιών ΥΠΠ)

12.55-13.20 Συμπεράσματα – Κλείσιμο (Συντονισμός: Δέσποινα Λάμπρου, ταμίας ΚΕΒΕΠ, Βιβλιοθηκονόμος Πανεπιστημίου Κύπρου

Το Δ.Σ της ΚΕΒΕΠ

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2009

3ον Φεστιβάλ Κυπριακού Βιβλίου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
3ον Φεστιβάλ Κυπριακού βιβλίου
Από το Σύνδεσμο Εκδοτών Κυπριακού Βιβλίου (Σ.Ε.ΚΥ.ΒΙ.)

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Κυπριακού Βιβλίου διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Κυπριακού Βιβλίου στις τέσσερις ελεύθερες επαρχίες της Κύπρου το οποίο
διοργανώνεται σε συνεργασία με τους Δήμους (Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου), σε κεντρικούς υπαίθριους χώρους της κάθε πόλης.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ.Μάριου Καρογιάν.

Ο σκοπός του Φεστιβάλ είναι να γνωστοποιηθεί η ύπαρξη των Κυπριακών Εκδοτικών Οίκων και να καλλιεργηθεί η εκδοτική και πολιτιστική συνείδηση στο τόπο μας. Μέσα από το Φεστιβάλ το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει πληθώρα αξιόλογων Κυπρίων συγγραφέων και μέσα από το βιβλίο να έλθει σε επαφή με τον πλούσιο πολιτισμό του τόπου μας.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ως ακολούθως στις διάφορες πόλεις.

Λευκωσία: Παρασκευή 05.6.2009 --- Τετάρτη 10.6.2009 Πλατεία Ελευθερίας
Πάφος : Παρασκευή 12.6.2009 --- Κυριακή 14.6.2009 Ανατολικά της
Παραλιακής Επίχωσης
Λεμεσός : Παρασκευή 19.6.2009 --- Κυριακή 21.6.2009 Μπροστά από την είσοδο
του αρχαιολογικού χώρου
Λάρνακα : Παρασκευή 26.6.2009 --- Κυριακή 28.6.2009 Φοινικούδες

Οι ώρες εργασίας θα είναι από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 2.00 μ.μ. και 4.00 μ.μ. εως τις 10.00 μ.μ για τη Λευκωσία και μόνο τα απογεύματα 4.00 μ.μ. – 10.00 μ.μ. για όλες τις άλλες επαρχίες..

Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ στη Λευκωσία, Πάφο και Λάρνακα θα τελεστούν από τους Δημάρχους, κα Ελένη Μαύρου, κον Σάββα Βέργα και Ανδρέα Μωυσέως αντίστοιχα και στη Λεμεσό από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριο Καρογιάν. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Λεμεσού κος Ανδρέας Χρίστου, η ώρα 7.00 μ.μ.

Στο Φεστιβάλ θα λάβουν μέρος Εκδοτικοί Οίκοι μέλη του Σ.Ε.ΚΥ.ΒΙ. όπου θα εκθέτουν όλων των ειδών βιβλία.

Τρίτη, 2 Ιουνίου 2009

Χαμένα Βιβλία...Κι όμως χάθηκαν!


Από το 1961 η Βρετανική Βιβλιοθήκη προσπαθεί να βρει την ιστορική έκδοση του βιβλίου του Oscar Wilde "Το πορτραίτο του Dorian Gray", ημερομηνίας 1891. Σύμφωνα με το αρχείο της βιβλιοθήκης το βιβλίο έπρεπε να υπήρχε σε συγκεκριμένο ράφι. Εδω και τόσα χρόνια, όμως, το συγκεκριμένο βιβλίο αξίας 2000 ευρώ, αγνοείται.Εδω και λίγο καιρό, οι ιθύνοντες της Βρετανικής Βιβλιοθήκης άρχισαν να απαριθμούν τους θησαυρούς που... χάθηκαν. Η λίστα περιλαμβάνει 9 χιλιάδες χαμένα βιβλία. Πολλά από αυτά, μάλιστα, θεωρούνται ιστορικά κειμήλια. Έτσι, για παράδειγμα, χαμένο θεωρείται ένα βιβλίο ημερομηνίας 1556 του Wolfgang Muscullus που εκτιμάται στις 30 χιλιάδες ευρώ και το βιβλίο του Moses Ben Maimon "Γράμματα περί Αστρολογίας", του 1555.


"Τα ράφια μας έχουν μήκος 650 km. Είναι λογικό κάποια βιβλία να βρίσκονται σε λάθος μέρος και να έχουν κρυφτεί πίσω άπο άσχετα βιβλία..." εξηγεί ένας από τους υπεύθυνους της Βιβλιοθήκης.


Η κλοπή βιβλίων, όμως, από τη Βιβλιοθήκη φαίνεται πως έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Έτσι δεν είναι λίγες οι φορές που μια υπόθεση οδηγείται στα Δικαστήρια και αρκετοί είναι οι συλλέκτες που καταδικάζονται είτε επειδή έκλεψαν σπάνια βιβλία, είτε επειδή... πιάστηκαν να κόβουν σπάνιους χάρτες από αρχαίες εκδόσεις.


Από την άλλη, εγώ γιατί παρακαλώ να είχαμε στην Κύπρο μια τέτοια πλούσια και μεγάλη βιβλιοθήκη , έστω και με τα μισά ράφια, και ας χάνονταν τα διπλάσια βιβλία;;;

Από το http://marinoskleanthous.blogspot.com/2009/03/blog-post_4542.html

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου