Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Συνάντηση ΔΣ ΚΕΒΕΠ με Υπουργό Παιδείας!


Πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου συνάντηση του ΔΣ της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων-Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ) με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Ανδρέα Δημητρίου. Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η πρώην ΚΕΕΒ και νυν ΚΕΒΕΠ γίνεται δεκτή από Υπουργό Παιδείας.

Τα θέματα της ατζέντας αφορούσαν επιτακτικά ζητήματα που απασχολούν τη βιβλιοθηκονομική κοινότητα της Κύπρου, όπως η ουσιαστική αναβάθμιση των σχολικών και των δημοτικών βιβλιοθηκών, καθώς και της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, η οποία καλείται να διαδραματίσει τον ρόλο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως η θεσμική εκπροσώπηση της ΚΕΒΕΠ στη Συμβουλευτική Επιτροπή της ΚΥ.ΒΙ., στο υπό σύσταση Συμβούλιο Βιβλιοθηκών, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλα σώματα που αφορούν τη Βιβλιοθηκονομία-Επιστήμη της Πληροφόρησης στην Κύπρο. Το ΔΣ της ΚΕΒΕΠ ζήτησε τη θεσμοθέτηση πρόσληψης πτυχιούχων βιβλιοθηκονόμων στις βιβλιοθήκες της δημόσιας υπηρεσίας, την αναβάθμιση των βιβλιοθηκονόμων σε επιστημονικό προσωπικό, όπως συνέβη σε παρόμοιους κλάδους στη δημόσια υπηρεσία, καθώς και εκσυγχρονισμό και επικαιροποίηση των σχεδίων υπηρεσίας. Τέλος ζήτησε την ίση μεταχείριση των βιβλιοθηκών των ιδιωτικών και των δημοσίων πανεπιστημίων και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των βιβλιοθηκών στην Κύπρο.

Κατά τη συνάντηση υπήρξε πλήρης συναντίληψη. Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δεσμεύτηκε να εξετάσει διεξοδικά τα υπό συζήτηση θέματα, καθώς και να ζητήσει νέες θέσεις εργασίας για πτυχιούχους βιβλιοθηκονόμους για τις σχολικές βιβλιοθήκες, εφόσον θεωρεί ότι ο σχολικός βιβλιοθηκονόμος δεν πρέπει να είναι απλός φύλακας των βιβλίων, αλλά συνεργάτης του καθηγητή. Ενημέρωσε επίσης το ΔΣ για τις προτάσεις για νέα διοικητική δομή στο Υπουργείο Παιδείας, και για την πιθανότητα δημιουργία Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών.

Το ΔΣ δεσμεύτηκε να παρουσιάσει στον Υπουργό επεξεργασμένες προτάσεις, το συντομότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου