Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Χαμένα Βιβλία...



Κι όμως χάθηκαν!


Από το 1961 η Βρετανική Βιβλιοθήκη προσπαθεί να βρει την ιστορική έκδοση του βιβλίου του Oscar Wilde "Το πορτραίτο του Dorian Gray", ημερομηνίας 1891. Σύμφωνα με το αρχείο της βιβλιοθήκης το βιβλίο έπρεπε να υπήρχε σε συγκεκριμένο ράφι. Εδω και τόσα χρόνια, όμως, το συγκεκριμένο βιβλίο αξίας 2000 ευρώ, αγνοείται.



Εδω και λίγο καιρό, οι ιθύνοντες της Βρετανικής Βιβλιοθήκης άρχισαν να απαριθμούν τους θησαυρούς που... χάθηκαν. Η λίστα περιλαμβάνει 9 χιλιάδες χαμένα βιβλία. Πολλά από αυτά, μάλιστα, θεωρούνται ιστορικά κειμήλια. Έτσι, για παράδειγμα, χαμένο θεωρείται ένα βιβλίο ημερομηνίας 1556 του Wolfgang Muscullus που εκτιμάται στις 30 χιλιάδες ευρώ και το βιβλίο του Moses Ben Maimon "Γράμματα περί Αστρολογίας", του 1555.


"Τα ράφια μας έχουν μήκος 650 km. Είναι λογικό κάποια βιβλία να βρίσκονται σε λάθος μέρος και να έχουν κρυφτεί πίσω άπο άσχετα βιβλία..." εξηγεί ένας από τους υπεύθυνους της Βιβλιοθήκης.


Η κλοπή βιβλίων, όμως, από τη Βιβλιοθήκη φαίνεται πως έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Έτσι δεν είναι λίγες οι φορές που μια υπόθεση οδηγείται στα Δικαστήρια και αρκετοί είναι οι συλλέκτες που καταδικάζονται είτε επειδή έκλεψαν σπάνια βιβλία, είτε επειδή... πιάστηκαν να κόβουν σπάνιους χάρτες από αρχαίες εκδόσεις.


Από την άλλη, εγώ γιατί παρακαλώ να είχαμε στην Κύπρο μια τέτοια πλούσια και μεγάλη βιβλιοθήκη , έστω και με τα μισά ράφια, και ας χάνονταν τα διπλάσια βιβλία;;;

Από το http://marinoskleanthous.blogspot.com/2009/03/blog-post_4542.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου