Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Ψηφιοποιημένα αρχεία για την ΕΟΚΑ


Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΒΠΚ) παρουσιάζει τα ψηφιοποιημένα αρχεία του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59 (ΣΙΜΑΕ).

Τα αρχεία περιλαμβάνουν ψηφιοποιημένες φωτογραφίες από τον καιρό του αγώνα και τους πρωταγωνιστές του, ηχογραφημένες συνεντεύξεις αγωνιστών και βίντεο αφιερωμένα στον αγώνα καθώς και έντυπες ψηφιοποιημένες εκδόσεις του ΣΙΜΑΕ.

Η ψηφιοποίηση και η τεκμηρίωση του αρχείου του Συμβούλιου Ιστορικής Μνήμης αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 (ΣΙΜΑΕ) έγινε στο εργαστήριο ψηφιοποίησης της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου. Η συλλογή περιλαμβάνει 2.140 φωτογραφίες, 28 έντυπες εκδόσεις, 530 κασέτες ήχου και 75 βιντεοταινίες με κύριο θέμα τον αγώνα της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών), η οποία έδρασε κατά την περίοδο 1955-59 και αποτέλεσε ορόσημο στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία. H ΕΟΚΑ, της οποίας τα μέλη ήταν Ελληνοκύπριοι, διεξήγαγε ανταρτοπόλεμο αποσκοπώντας την απαλλαγή του νησιού από τη βρετανική κυριαρχία (1878-1960) και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Το έργο έχει ως κύριο στόχο τη διατήρηση του αρχειακού υλικού, καθώς και να δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε ερευνητές και άλλους ενδιαφερόμενους.

Η πρόσβαση στα ψηφιοποιημένα αρχεία είναι ελεύθερη μέσω της ιστοσελίδας της ΒΠΚ.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες…

*Η ψηφιοποίηση έγινε στο λογισμικό ανοικτού κώδικα Greenstone.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου