Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή επίσκεψη στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη από αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με το Διευθυντή της Κυπριακής Βιβλιοθήκης και με τα μέλη του προσωπικού.

Η κατάσταση με την οποία η αντιπροσωπεία βρέθηκε αντιμέτωπη σίγουρα απέχει κατά παρασάγγας από την εικόνα που θα έπρεπε να παρουσιάζει η Κρατική Βιβλιοθήκη μιας ευρωπαϊκής χώρας με χιλιετίες πολιτισμού.

Το κτίριο είναι παντελώς ακατάλληλο, πέραν του ότι παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας. Το προσωπικό είναι υποδεκαπλάσιο από αντιστοίχου μεγέθους Εθνικών Βιβλιοθηκών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οι χώροι εργασίας και ο εξοπλισμός δεν ανταποκρίνονται ούτε στοιχειωδώς στις σύγχρονες απαιτήσεις μιας κρατικής βιβλιοθήκης.

Είναι ντροπή για την ευρωπαϊκή Κύπρο του 21ου αιώνα να παρουσιάζει αυτή τη θλιβερότατη εικόνα της Κρατικής Βιβλιοθήκης. Είναι απλά ακατανόητο το να ξοδεύονται τεράστια ποσά για έργα βιτρίνας, όπως η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, ο τεσσάρων λωρίδων δρόμος Πόλης – Πάφου κλπ, και να επιδεικνύεται προκλητικά πλήρης αδιαφορία για μια βασικότατη εθνική υποδομή, όπως η Κρατική Βιβλιοθήκη.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το νέο Υπουργό κ. Δημητρίου, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, το Υπουργείο Οικονομικών, το Δήμο Λευκωσίας, στα όρια του οποίου βρίσκεται η Κυπριακή Βιβλιοθήκη, να εγκύψουν με έγνοια πρωτίστως, καθώς και πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, επί του θέματος αυτού που άπτεται του κυριότερου προϊόντος της Κύπρου, του πολιτισμού της.

Καλούμε το Κράτος και τη νέα Κυβέρνηση, η οποία (ελπίζουμε ότι) θέτει τα θέματα πολιτισμού ψηλά στην ατζέντα της, να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια και να επισπεύσει τις διαδικασίες για πλήρη στελέχωση και εξεύρεση κατάλληλου χώρου για την εθνική αυτή υποδομή.

Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα θέσουμε επιτακτικά το θέμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ζητώντας την επίδειξη πολιτικής βούλησης για τη λύση του χρονίζοντος αυτού προβλήματος, για το οποία επιδείχτηκε διαχρονική κρατική αδιαφορία.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου