Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Οι 5 αρχές του Ranganathan για τις Βιβλιοθήκες


Οι βιβλιοθήκες, όπως διαφαίνεται δια μέσου της ιστορίας, αποτελούν «αποθήκες γνώσης». Ο Ranganathan περιέγραψε τη φιλοσοφία των βιβλιοθηκών δια μέσου των Πέντε Νόμων της Επιστήμης της Βιβλιοθήκης (Five Laws of Library Science, 1931). Οι πέντε νόμοι είναι οι εξής:

1. Τα βιβλία είναι για χρήση
Παλαιότερα, τα βιβλία δεν ήταν προσβάσιμα από το κοινό. Κάποια ήταν κλειδωμένα και κάποια άλλα ήταν αλυσοδεμένα στα ράφια τους.

2. Κάθε αναγνώστης έχει το βιβλίο του
Οι αναγνώστες της βιβλιοθήκης θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα της πρόσβασης στη συλλογή.

3. Κάθε βιβλίο έχει τον αναγνώστη του
Κάθε βιβλίο της συλλογής θα πρέπει να έχει τον αναγνώστη του από το κοινό της βιβλιοθήκης. Αν ένα βιβλίο δεν χρησιμοποιείται συχνά, χρειάζεται να «εκτεθεί» σε ομάδες αναγνωστών οι οποίες θα το έβρισκαν χρήσιμο.

4. Εξοικονομήστε χρόνο για τον αναγνώστη
Αυτός ο νόμος θέλει να ξεκαθαρίσει πως εάν κάποιον αναγνώστης βρει αυτό το οποίο τον ενδιαφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα είναι πιο ικανοποιημένος, οπότε και η βιβλιοθήκη στο σύνολο θα είναι πιο αποτελεσματική και εξυπηρετική

5. Μια βιβλιοθήκη είναι ένας αναπτυσσόμενος οργανισμός
Χωρίς τις ανθρώπινες και οργανωτικές αλλαγές που προκύπτουν, η βιβλιοθήκη δεν θα λειτουργούσε κανονικά, ούτε θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το σκοπό της.


Ο Ranganathan ήταν βιβλιοθηκονόμος και εκπαιδευτής για ότι είχε να κάνει με τις βιβλιοθήκες. Οι πέντε νόμοι του είναι η πιο ξεκάθαρη περιγραφή για το τι είναι ή και το θα έπρεπε να είναι μια βιβλιοθήκη. Κάποιοι τους εξυχρόνισαν για τις ανάγκες της ψηφιακής εποχής:

Πρώτος νόμος: Τα βιβλία είναι για χρήση - Το λογισμικό είναι για χρήση
Δεύτερος νόμος: Κάθε αναγνώστης έχει το βιβλίο του - Κάθε χρήστης έχει το λογισμικό του/της
Τρίτος νόμος: Κάθε βιβλίο έχει τον αναγνώστη του - Κάθε λογισμικό έχει το χρήστη του
Τέταρτος νόμος: Εξοικονομήστε χρόνο του αναγνώστη - εξοικονομήστε χρόνο του χρήστη
Πέμπτος νόμος: Μια βιβλιοθήκη είναι ένας αναπτυσσόμενος οργανισμός - Mια βιβλιοθήκη λογισμικού είναι ένας αναπτυσσόμενος οργανισμός

Λουίζα Μαρία Πελεκάνου
Βιβλιοθηκονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου